Taxus snoeien

Kun jij wel wat privacy gebruiken in je tuin, maar hou je niet van schuttingen en wil je een onderhoudsarme tuin? Dan is de Taxus de perfecte plant voor jou! De Taxus is namelijk een hele handige haagplant. Hij kan heel oud worden, wat aangeeft dat hij wel tegen een stootje kan, maar waarom hij vooral erg populair is als haagplant; ze groeien goed dicht en worden lang. Ze kunnen wel zo’n twintig tot vijfentwintig meter hoog worden. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat de buren je in de winter ineens wel zien zitten, want ze blijven mooi wintergroen. Als je de Taxus als kleine planten koopt moet je wel geduld hebben want ze groeien niet heel snel. Namelijk maar zo’n vijftien tot twintig centimeter per jaar. Maar dat maakt de Taxus lekker onderhoudsvriendelijk. Een Taxus hoef je dus niet vaak te snoeien.

Verschillende Taxus soorten

De Taxus behoort tot de familie van coniferen en wordt meestal als haagplant gebruikt. De drie bekendste Taxus soorten in Nederland zijn de gewone Taxus, oftewel Taxus Baccata, de Taxus media Hicksii en de Taxus media Hillii. Het verschil tussen deze Taxus soorten is dat de Taxus Baccata zowel manlijke als vrouwelijk taxusplanten heeft. De Taxus media Hillii is de mannelijk soort en de Taxus media Hicksii de vrouwelijke. De gewone Taxus en de Taxus media Hicksii kleuren de Taxus in het najaar met mooie rode bessen. Heb je een hoge haag nodig dan is de gewone Taxus of de Taxus Hillii de beste keuze, want die worden het grootste.

Taxus snoeien wanneer

Hoewel het qua groeisnelheid misschien niet noodzakelijk lijkt, is het voor de gezondheid en dichtheid van de Taxushaag het beste om twee keer per jaar te snoeien. Dit doe je in het voorjaar en najaar. In mei en nog eens in september. Een Taxus snoeien kun je het beste doen op een bewolkte dag. Als de zon te fel is kunnen de afgeknipte takken namelijk verbranden en beschadigen, wat de groei niet ten goede komt. Ook is het verstandig om de temperatuur eerst te controleren voor je gaat snoeien, want ook vorst is niet wenselijk tijdens het snoeien. Controleer tijdens het voorjaar de haag eerst ook op broedende vogels, zodat je niet per ongeluk een nestje kunt verstoren.

Waarom is Taxus giftig

Hoewel de taxus een hele gewilde plant is heeft hij ook een groot nadeel. Alle delen van de taxus, behalve het rode vruchtvlees van de rode schijnbessen, zijn erg giftig. Dit krachtige gif, het taxine, dat met name in de naalden zit, zorgt voor dat mensen en dieren erg ziek worden als zij delen van de haag binnen krijgen. Deze cardiotoxische stof kan braken, diarree, buikpijn, duizeligheid en hallucinaties veroorzaken en bij een zwarte vergiftiging kan het zelfs levensgevaarlijk zijn. Bij mensen komt dit echter vrijwel nooit voor. Dieren en dan met name paarden komen wel regelmatig in de problemen door het eten van de Taxus. Laat het snoeisel van Taxus daarom nooit liggen, maar ruim het direct op of lever het in zodat er medicijnen tegen kanker van kunnen worden gemaakt. 

Taxus snoeien voor medicijnen

De Taxus mag dan misschien giftig zijn, hij heeft daarnaast ook een geneeskrachtige werking. Met de Taxustakken, het blad en de naalden worden namelijk medicijnen gemaakt tegen kanker. Het stofje dat de naam Taxol kreeg, is het hoofdbestanddeel van chemotherapie. Wil je meehelpen in de strijd tegen kanker dan is het wel belangrijk dat je de Taxus elk jaar snoeit, want alleen snoeisel wat één jaar oud is kan gebruikt worden. Vang het snoeisel op met een schoon zeil zodat het vrij blijft van zand en viezigheid en bewaar het snoeisel in een luchtige bak of zak zonder deksel in de schaduw. Inleveren kan vaak bij de gemeente of het plaatselijke tuincentrum. Maar je kunt ook kijken of het snoeisel opgehaald kan worden door de Taxustaxi. Doe dit voordat je gaat snoeien, zodat het snoeisel niet te lang staat.

Taxus snoeien tot op de stam

Als de Taxus te hoog wordt, te breed of begint uit te zakken bij de top, dan kun je er voor kiezen om de Taxus helemaal tot het hout terug te snoeien. In tegenstelling tot bij andere coniferen kan dit bij de Taxus prima, omdat dit bij de Taxus geen kale plekken veroorzaakt, maar de Taxus gewoon verder groeit. Binnen een jaar of drie is de Taxus weer helemaal dicht. Het helemaal terugsnoeien van de Taxus kun je het beste in het begin van het najaar doen om te voorkomen dat de nieuwe knoppen beschadigen.

Taxus haag snoeien

Hoe vaker je de Taxus snoeit, hoe dichter hij groeit. Wil je dat de buren er met geen mogelijkheid meer doorheen kunnen kijken dan kun je hem best wat vaker dan twee keer knippen. Wil je dat je Taxushaag flink wat hoogte krijg dan snoei je uiteraard alleen de zijkanten. Wordt hij te hoog dan neem je de bovenkant ook mee bij het snoeien. Om een gezonde en mooi groene Taxus te behouden hou je de onderkant breder dan de bovenkant zodat hij overal voldoende zonlicht krijgt. 

Hoe snoei je een Taxus

Om een Taxus te snoeien heb je een goed scherpe en schone snoeischaar nodig. Heb je een grote of lange haag dan kun je ook voor een elektrische heggenschaar kiezen om het jezelf makkelijker te maken. Je kunt een Taxushaag heel goed strak snoeien of knippen. Losse Taxusbomen of planten zijn dan weer heel geschikt voor het snoeien van vormen zoals een bol of een kubus. Wil je een creatieve vorm snoeien dan is het slim om hiervoor gaas te gebruiken zodat de vorm goed tot zijn recht komt. Omdat de Taxus maar langzaam groeit is een foutje tijdens het snoeien ook vrij lang zichtbaar en dat wil je natuurlijk voorkomen.