Onder het geslacht prunus, dat tot de rozenfamilie behoort, vallen honderden soorten: van de kers tot de pruim. De vruchten van de prunus zijn zogenaamde steenvruchten; ze hebben een harde pit in het midden. Sommige prunussen kunnen wel twintig meter hoog worden, maar ze zijn als sierheester ook geschikt voor een kleinere tuin.
Deze prunussoorten zijn het meest bekend:
- Vogelkers (Prunus padus)
- Laurierkers (Prunus laurocerasus)
- Sleedoorn (Prunus spinosa)
- Kerspruim (Prunus cerasifera)
- Amandelboom (Prunus triloba)
- Abrikoos (Prunus armeniaca)
Snoeien prunus
Het is niet per se nodig om een prunusstruik te snoeien. Je doet dat vooral om er een mooie vorm in te houden. De prunus gaat uitlopen rondom de snoeiwond. Dat zie je in dit filmpje. Doe het met beleid, want de prunus is gevoelig voor snoeien. De beste tijd is na de bloei.
Prunus boom snoeien
Een prunus kan uitgroeien tot een boom van wel twintig meter hoog. Ook een prunusboom hoeft niet veel gesnoeid te worden. Knip na de bloei zijtakken die te laag of uit de toon vallen weg voor een mooie vorm. Dit kun je het beste doen met een snoeischaar of takkenschaar. Tip: ontsmet je gereedschap eerst. Daarmee verklein je de kans op infecties van de boom. De beste tijd om te snoeien is dus na de bloei, maar wilde scheuten die bij de stam uit de grond komen kun je nog tot en met september weghalen.
Wanneer prunus snoeien?
De beste tijd om te snoeien is na de bloei, maar je kunt in het najaar nog een beetje bijwerken als je dat wilt. Haal dode en beschadigde takken weg en kruisende takken die de vorm eruit halen.
Prunus lusitanica angustifolia snoeien
De prunus lusitanica angustifolia komt uit de regio Spanje/Portugal en is beter bekend als de Portugese laurier. Het is een wintergroene plant met een donkergroen glanzend blad, die met meerdere exemplaren al snel een dichte haag kan vormen. Ideaal als je veel privacy wilt. Het is daarnaast een perfecte bescherming tegen weer en wind. In mei/juni kan deze prunussoort gaan bloeien en hij krijgt dan grote witte geurige bloemtrossen. Vanaf september kunnen er rode bessen (niet eetbaar!) verschijnen. Hij gedijt op veel grondsoorten en er is niet veel snoei nodig. Eigenlijk alleen voor een mooi uiterlijk. Je kunt een laurierhaag makkelijk in een strakke vorm knippen. Deze plant groeit relatief snel. Als je de Portugese laurier niet snoeit kan hij wel twee meter hoog worden. Als je wilt snoeien, doe dat dan in de zomer na de bloei, in augustus/september. Snoei de bovenkant iets smaller dan de onderkant; op die manier krijgen ook de onderste takken voldoende licht. Heeft de laurier de gewenste hoogte bereikt, dan kun je ook bovenop snoeien. De Portugese laurier heeft vrij grote bladeren en je kunt dan ook het beste een snoeischaar gebruiken. Vermijd daarbij om de bladeren te beschadigen. Wil je de Portugese laurier drastisch terugsnoeien, bijvoorbeeld omdat hij volledig uit model is gegroeid of omdat hij kaal is geworden, dan kan dat het beste in maart. Snoeien kan tot op het hout. Er zullen snel weer nieuwe takken groeien.
Prunus lusitanica snoeien
De prunus lusitanica is een bossige struik die uitgroeit naar een boom. Het is de wat ‘gewonere’ versie van de Portugese laurier. Het verschil met de prunus lusitanica angustifolia is erg klein. De bladeren van deze soort zijn iets groter en hij groeit iets minder compact. Maar je moet ze naast elkaar zetten om het verschil te kunnen zien. Voor wat betreft de snoei is er weinig verschil, daarom verwijzen we naar de informatie hierboven.
Prunus cerasifera nigra
De kerspruim of rode prunus (prunus cerasifera nigra) is een mooie bloesemboom die zo’n zes tot acht meter kan worden. Het is een van de bekendste soorten sierpruimen. De schors van de boom is glanzend en donkerbruin tot paarsbruin; de jonge twijgen zijn donkerrood. De bladeren zijn ovaal en ongeveer acht centimeter groot. Vanaf eind maart/april begint de rijke bloei met roze enkelvoudige bloemen. De donkerrode vruchten van deze boom komen niet zoveel voor. Maar als je geluk hebt en ze worden wel gevormd, dan kun je er heerlijk van genieten. Ze zijn sappig en erg zoet.
Rode prunus snoeien
De rode kerspruim heeft niet veel snoei nodig, hij groeit van zichzelf compact. Als je wel snoeit, doe het dan na de bloei in juni of juli. De boom mooi in vorm houden is voldoende. Haal alleen de jonge zijtakken weg en houdt dit jaarlijks bij. Als je oudere takken snoeit vergroot dat de kans op beschadiging en daarmee verzwakking en ziekte.
Prunus op stam snoeien
Er zijn veel prunussoorten die je op stam kunt kopen. Zoals de prunus triloba, oftewel de amandelboom. Dat is een prachtig boompje. Hij groeit op een stam en heel lange takken vol mooie bloemen. Zonder snoeien groeit hij uit tot een wilde bos scheuten en er komen dan steeds minder bloemen aan. Zonde dus. Je kunt het amandelboompje het beste meteen na de bloei knotten, zo rond eind april. Wacht niet te lang om de boom zoveel mogelijk de kans te geven om opnieuw uit te lopen. Dan krijg je het jaar daarop de meeste bloemen. Voor het beste resultaat knip je alle scheuten af zodat je een knot overhoudt. Na een paar weken komen de eerste uitlopers alweer.
Ook de laurier is verkrijgbaar op stam. Een paar voorbeelden: de prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’, met een wat kleiner blad en witte bloemen; de prunus laurocerasus ‘Mano’ met glanzend blad, rijke bloei en besjes; en tenslotte de prunus laurocerasis ‘Etna’ die geurende bloemen heeft en rode besjes na de bloei. Je snoeit de laurier op stam om hem compact te houden. Door de snoei wordt hij voller. Je kunt dit doen met een heggenschaar. Het nadeel is wel dat je daardoor bladeren doormidden knipt en er bruine randen kunnen ontstaan op het blad. Je kunt ook de uitstekende takken met een snoeischaar wegknippen. De laurier kun je bijna altijd snoeien, behalve in de volle zon of met vorst. Dan ontstaat er schade.