Hortensia’s zijn prachtig. Dat vinden heel veel mensen, want het is een populaire tuinplant. Een hortensia kan uitgroeien tot een grote struik. Vandaar dat eigenaren van hortensia’s zich afvragen hoe en wanneer moet je deze plant snoeien. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de hortensia en het snoeien ervan.
Geschiedenis van de hortensia
Hortensia, of de Hydrangea is een plant die van oorsprong komt uit China of Japan, maar je vindt ze ook in grote delen van Noord- en Zuid Amerika. Waar de naam hortensia precies vandaan komt is niet bekend. Er gaan verschillende verhalen over rond, waaronder dat de naam vernoemd is naar een vrouw of een waterkruik. De hortensia is een heester, maar sommige soorten groeien uit tot grote bomen en andere blijven klein.
Waarom hortensia snoeien?
De groeisnelheid van de hortensia hangt af van de soort. Heb je een hortensia in je tuin te staan die niet heel hard groeit dan is jaarlijks snoeien niet perse nodig. Sommige soorten groeien hard. Ze kunnen wel 1,5 tot 3 meter hoog worden. Om te voorkomen dat de hortensia andere planten in je tuin overschaduwt is het verstandig hem op tijd te snoeien. En snoeien levert meer bloemen op, dus wil je het beste uit je hortensia halen snoei hem dan ieder jaar.
Wanneer hortensia snoeien?
Het ideale moment om een hortensia te snoeien is in het vroege voorjaar, bijvoorbeeld in april. Let er wel op dat het een aantal dagen niet gaat vriezen. Zo weet je zeker dat de snijwonden op tijd kunnen genezen. Want vriest het terwijl je een gesnoeide tak hebt dan komen er geen bloemen. Uitgebloeide takken kan je de hele winter laten zitten. Op die manier wordt de plant beschermt tegen de vorst. In maart of april kan je deze takken afknippen.
Hoe snoei je een hortensia?
Er zijn twee verschillende soorten hortensia’s. Het is belangrijk om erachter te komen welke soort je in je tuin hebt te staan. De meeste hortensia soorten bloeien op out hout wat ook wel tweejarig hout wordt genoemd. Dat betekent dat er bloemen ontstaan op de takken die de hortensia in het voorgaande jaar gevormd heeft. Er zijn ook hortensia’s die op jong hout bloeien, dat wordt eenjarig hout genoemd. Dat betekent dat er bloemen ontstaan op takken die de hortensia hetzelfde jaar gevormd heeft. Heb je geen idee welke soort er in jouw tuin staat? Maak dan een foto en vraag in een tuincentrum met welke soort je te maken hebt.
Hortensia op eenjarig hout snoeien
Hortensia’s die elk jaar opnieuw bloeien groeien op nieuw hout. Het snoeien hiervan is makkelijk. Voorbeelden van soorten zijn: de pluimhortensia en sneeuwbalhortensia. In april snoei je de hortensia terug tot ongeveer dertig centimeter boven de grond. Wil je de struik graag groot houden? Dan snoei je iets minder terug.
Hortensia op tweejarig hout snoeien
Bij deze soorten worden de bloemen gevormd op het hout van het vorige bloeiseizoen. Het hout is hierdoor minstens twee jaar oud. Voorbeelden van soorten zijn: de boerenhortensia, eikenbladhortensia, hydrangea involucrata, klimhortensia en de fluweelhortensia.
Deze soort moet je eens in de vier jaar verjongen. Dat doe je door bij elke snoeibeurt de oude takken weg te knippen, zodat er nieuwe takken kunnen ontstaan. In het begin van het voorjaar kun je gaan snoeien. Takken die op het eind een grote knop hebben moet je niet snoeien. Daar zit namelijk een bloem in. De andere kan je wegsnoeien, maar zorg er wel voor dat er nog een aantal nieuwe knoppen aan de tak blijven zitten. Grijze takken kan je tot aan de grond toe wegsnoeien. Deze soort hortensia bloeit niet op nieuw hout. Heb je teveel gesnoeid dan krijg je bijna geen nieuwe bloemen.
Klimhortensia snoeien
Heb je een klimhortensia dan kan je in de zomer de uitstekende takken wegsnoeien. Dit doe je na de bloei. Wil je hem een verjongingskuur geven dan moet je hier minstens twee jaar voor uittrekken. Een klimhortensia is niet heel snel qua groei en na een rigoureuze snoeibeurt heeft de plant tijd nodig om te herstellen.
Boerenhortensia
Heb je een hortensia in je tuin staan? Grote kans dat het de boerenhortensia Hydrangea macrophylla is. Ook wel boerenhortensia genoemd. Deze hortensia is makkelijk in onderhoud en bloeit in de nazomer met pastel kleuren of wit, rood, roze, donkerroze, blauw of paars. De bloemen zien er bolvormig uit.
Verkleurende hortensia
Een hortensia heeft van zichzelf een basiskleur. Deze kan rood, blauw, wit of roze zijn. De grondsoort waarop ze staan zijn bepalend voor de kleur. Is de kleur van de hortensia bijvoorbeeld blauw? Dan is de PH-waarde van de grond laag, tussen de 4.4 en 5.5.
De zuurgraad van de grond bepaalt de bloeikleur. Een pH-waarde tussen de 5.5. en 6.5 levert paarse bloemen op en tussen de 6.6. en 7.2 roze bloemen.
Je kan de kleur van de hortensia veranderen door de zuurgraad van de grond te beïnvloeden. Wie roze bloemen wil zal er voor moeten zorgen dat de grond minder zuur wordt. Dat kan je doen door kalk toe te voegen. Het duurt echter een paar jaar voordat de hortensia roze gaat kleuren.
Standplaats hortensia
De beste plek voor een hortensia is een plaats half in de schaduw. Kies een plek aan de noord- of oostkant van een schutting of muur uit. Hortensia’s kunnen niet zo goed tegen de felle zon. Hortensia’s die lichtgekleurd zijn en in de volle zon staan krijgen vaak bruine bloemblaadjes, omdat de zon de blaadjes verbrandt. Qua grondtype heeft de hortensia graag een zure, humusrijke grond.
Hortensia planten
Een hortensia planten kan het gehele jaar. Het is verstandig om de pot van de hortensia eerst in een emmer water te zetten. Hierdoor is de plant helemaal verzadigd voordat hij de grond in gaat. Het plantgat hoeft niet heel erg groot, een beetje groter dan de pot. Meng de aarde met een beetje mest of aanplantgrond. Druk de grond rond de hortensia een beetje aan en geef hem de eerste periode regelmatig water.
Hortensia stekken
Het is mogelijk om een hortensia te stekken. Het beste moment hiervoor is wanneer de hortensia het snelste groeit en dat is ergens tussen juni en september. Hoe stek je de hortensia? Dat doe je door een tak van ongeveer tien centimeter af te knippen met minimaal twee bladparen. Let er op dat de tak niet gebloeid heeft en niet houtig en bruin is. Haal het blad eraf en steek de tak voor de helft in stekgrond. Geef het stekje voldoende water.
Hortensia verplaatsen
Een hortensia verplaatsen of verplanten kan prima. Een ideaal moment hiervoor is in maart of april. De wortels hebben dan nog voldoende tijd om aan te groeien. Bij het verplaatsen is het belangrijk om zo min mogelijk wortels te beschadigen. Misschien kan je de hortensia het beste meteen ook snoeien na het verplaatsen. Zo breng je de balans tussen wortels en de plant in evenwicht.
Verzorging hortensia
Een hortensia heeft op tijd water nodig, want ze verdampen veel water. In het voorjaar en in de zomer moet je er op letten of de hortensia voldoende water krijgt. Hangen de bladen dan weet je dat het tijd is om water te geven. Verder kan je in het voorjaar de hortensia speciale hortensiamest geven. Let erop dat je niet teveel geeft, je krijgt dan weliswaar prachtige groene balderen, maar weinig bloemen.