Coniferen snoeien

Een conifeer blijft het hele jaar door groen. Om een conifeer mooi qua vorm te houden moet je hem regelmatig snoeien. Snoei je niet dan kan een conifeer wel zes meter lang worden. Niet iedereen heeft ruimte voor zo’n grote conifeer. Door twee keer per jaar te snoeien hou je de conifeer prima in toom en blijft hij er het hele jaar mooi uitzien. 

Welke soorten coniferen? 

Een conifeer is niet een soort, er zijn namelijk maar liefst meer dan zeshonderd soorten. Naast coniferen bestaan buxussen, die qua uiterlijk op de conifeer lijken, maar een buxcus is geen conifeer. Een buxus kan je niet zo goed snoeien als een conifeer. Een belangrijk verschil. Coniferen worden in verschillende families onderverdeeld, de bekendste hiervan zijn de cypresfamilie, taxusfamilie, apenboomfamilie en de dennenfamilie. 

Cypressen

Cypressen zijn naaldbomen die over de hele wereld voorkomen. De familie cypressen bestaan uit allerlei ondersoorten, de bekendste cipres is de cupressus. Ze groeien gemakkelijk, vormen een dichte haag die je een aantal keer per jaar moet snoeien. Maar je hebt bijvoorbeeld ook de Italiaanse cypres die maar liefst vijftig meter hoog kan worden. 

Apenbomen 

De slangenden of apenboom (Araucaria araucana) is een conifeer die oorspronkelijk groeit in het zuiden van Chili en het zuidwesten van Argentinië. Het is een boom die altijd groen blijft en tot 40 m hoog kan worden en een stamomtrek van 1,5 m kan bereiken. De boom wordt ook wel apetreiter, apenpuzzel, kandelaarden of apeverdriet genoemd. In de jaren zeventig was het een rage in Nederland. Iedereen wilde een apenboom in zijn tuin. 

Taxussen 

Taxus is een geslacht van coniferen, meestal ingedeeld in de taxusfamilie (Taxaceae). Het zijn langzaam groeiende bomen of struiken die erg oud kunnen worden. De hoogte kan variëren van 2,5 tot 20 meter en de boomstammen kunnen een omtrek tot 5 meter bereiken. De kenmerkende besjes van de taxus zijn nogal giftig. Meestal zijn ze rood. 

Dennen 

De dennenfamilie (Pinaceae) is een familie van coniferen van meer dan tweehonderd soorten. Ze vormen bossen en het hout wordt voor allerlei doelen gebruikt. Niet alleen de den behoort tot de dennenfamilie, maar ook de zilverspar en ceder. Dennen kunnen erg groot worden, hebben staande naaldvormige schubben en zijn niet zo verdraagzaam wat betreft snoeien. 

Wanneer coniferen snoeien? 

Coniferen snoei je eind mei, begin juni. In de zomer is snoeien niet verstandig, omdat er dan brandplekken kunnen ontstaan. In september snoei je dan nog een keer. Stel dit niet uit, want wanneer het koud wordt krijg je schade aan je coniferen. De coniferen moeten tijd genoeg hebben om voor de winter te herstellen van de snoeibeurt.  

Weersomstandigheden coniferen snoeien 

Snoei de coniferen op een bewolkte dag. Snoei je een coniferenhaag wanneer de zon fel schijnt dan heb je kans dat de snoeiwonden verbranden. Heb je geen andere keuze? Wacht dan tot het avond is, de zon schijnt dan niet fel meer en het is buiten afgekoeld. 

Hoe coniferen snoeien? 

Het is helemaal niet moeilijk om coniferen te snoeien. Voordat je begint check dan of er vogels in de haag zitten. Een groenblijvende haag is een populaire plek voor broedende vogels. 

Bij sommige coniferensoorten hoef je niet veel weg te snoeien. Het gaat dan om coniferen met naalden (apenbomen, dennen en cipressen). Bij die soorten haal je alleen de dode takken weg of takken die met elkaar kruisen. Snoei overigens nooit de top weg, doe je dit wel dan groeien er twee nieuwe toppen. 

Heb je een taxushaag dan kan je die in allerlei vormen snoeien. Heb je een normale haag let er dan op dat het onderste gedeelte breder blijft dan het bovenste gedeelte. Maak scherende bewegingen met de snoeischaar. Het liefst hou je de plant zo groen mogelijk, hiervoor heeft de plant licht nodig. Hou hiermee rekening tijdens het snoeien. Snoei in een kegelvorm, hierdoor vangen alle takken licht. 

De twijgen kan je het beste verwijderen met een heggenschaar. Dat geldt ook voor de takken die diep in de plant zitten. Een taxus is een sterke plant, daardoor kan je deze tot op het hout terugsnoeien. Het kost de haag drie jaar om weer helemaal vol te groeien. Ze groeien ongeveer dertig centimeter per jaar.  Doe dit dus niet ieder jaar! 

Gereedschap conifeer snoeien 

Snoei met het juiste materiaal dat scheelt je een hoop tijd en het is beter voor je planten. Met verkeerd materiaal snoeien kan je de plant flink beschadigen. Wat je nodig hebt is een scherpe snoeischaar. Een manuele of een elektrische schaar, dat maakt niet uit, de schaar moet scherp zijn. 

Wanneer coniferen planten? 

De beste periode om coniferen te kopen is in de maanden augustus tot half september. In deze periode is de grond nog warm door de zomer en er valt genoeg regen. De coniferen hebben nog tijd om aan te groeien voor de winter. Overigens kan je coniferen ook in andere maanden planten, maar ze hebben dan meer aandacht nodig. 

Hoe moet je coniferen planten? 

Zorg voor een ruim plantgat waarbij de bovenkant van de kluit ongeveer tien centimeter onder het maaiveld komt te staan. Zet de conifeer in het plantgat en breng modder aan rond de kluit. Daarna kan je het gaaslinnen losmaken en de plant water geven. De rest van het gat vul je op met modder en je duwt de grond aan. Dit moet je overigens niet te hard doen, want het is belangrijk dat er zuurstof bij de wortels kan komen. Daarna geef je de coniferen nog een keer water. In de maanden augustus tot half september valt er vaak genoeg regenwater. Plant je de coniferen in andere maanden dan moet je ervoor waken dat de planten genoeg water krijgen. 

Coniferen bemesten 

Heb je net de coniferen gesnoeid? Dan is het zaak om de haag te bemesten. Ook is het raadzaam om water te geven. Zo herstelt de haag het snelste van de snoeibeurt. Het bemesten kan je het beste doen met speciale coniferen mest. Deze mest kan je overigens twee keer toevoegen. In maart/april en op het eind van de zomer, in augustus. Door voeding te geven blijft je haag mooi groen. In het najaar en winter is het niet nodig om de coniferenhaag te bemesten, de planten zijn dan in rust en hebben hierdoor geen extra voeding nodig.