Er wordt wel eens gezegd dat er geen plant zo makkelijk te snoeien is als een Buxus. Heb je een siertuin waarin je allerlei extravagante vormen wilt laten terugkomen in het groen, dan is de Buxus de perfecte plant om dit mee te doen. Maar wanneer moet je de Buxus snoeien? Hoe krijg je die Buxushaag zo strak mogelijk en hoe snoei je een buxus in de vorm van een olifant? Je leest het hieronder.
Over de Buxus
De Buxus is een wintergroene heester die uit de uitgebreide Buxusfamilie komt. Er zijn verschillende soorten Buxus planten die je voor allerlei verschillende doeleinden kunt inzetten; er zijn snelle groeiers of juiste langzame groeiers en Buxus planten die extra goed tegen een strenge winter met veel vorst kunnen. Dus of je nu een doolhof wilt maken, een hoge of juist lage haag wilt of een kleine met Buxus omrandde border. Overal is wel een passende soort voor. De Buxus kan zowel in een pot als in de grond, al moet je dan wel goed opletten dat de aarde niet te droog wordt of uitput. De Buxus is een vrij onderhoudsarme plant die goede, niet te droge, en vruchtbare grond nodig heeft. Wil je het beste uit je Buxus halen dan plant je hem in het voorjaar op een plek waar hij zowel zon als schaduw heeft, en niet op de volle wind staat. Dat de Buxus onderhoudsarm is wil nog niet zeggen dat je er geen werk aan hebt, want hij heeft wel de nodige verzorging nodig. De Buxus is namelijk wel sterk, maar ook vatbaar voor ziektes, schimmels en parasieten. Om hem weerbaar te maken is goede bemesting en nazorg na het snoeien van belang.
Wanneer Buxus snoeien
Het snoeien van een Buxus doe je om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft en mooi vol en groen blijft. Wanneer je een Buxus snoeit hangt een beetje af van het je doel. Heb je een mooie strakke Buxushaag dan is het goed om deze twee keer per jaar te snoeien. Dat doe je in het voorjaar, in mei, en aan het einde van de zomer, eind augustus. Buxus snoeien kun je het beste doen op een droge, maar bewolkte dag, zodat de kwetsbare gesnoeide blaadjes en takken niet beschadigen door de felle zon en tijd hebben om te herstellen. Wil je de Buxus zo strak mogelijk houden of heb je Buxus in vormen zoals bollen, kubussen of andere figuren dan kun je vaker snoeien tussen mei en augustus.
Hoe snoei je een Buxus
Zoals we aan het begin van dit artikel al schreven is de Buxus een heel makkelijk te snoeien plant. Hoe je de Buxus snoeit hangt echter af van je bedoeling met de plant. Wil je een hele strakke Buxushaag, een mooie lage border, of ga je voor kubussen, bollen, kegels of een andere fantasierijke vorm? Of is je Buxushaag al wat ouder en toe aan een opfrisbeurt? Afhankelijk van de situatie en je wensen maak je een plan om te gaan snoeien.
Buxus snoeien tot op het hout
Buxushagen zijn net mensen, als ze wat ouder en groter worden beginnen ze op een gegeven moment wat uit te zakken. Bij een Buxushaag is het dan tijd voor een verjongingssnoei. Hierbij snoei je de Buxus tot op het hout terug. De beste tijd om dit te doen is in maart, zodat de plant nog alle tijd heeft om nieuwe knopjes en scheuten aan te maken. Hou er wel rekening mee dat het wel zo’n drie jaar kan duren voor de Buxus weer helemaal hersteld is. Besluit je de Buxus helemaal terug te snoeien dan moet je hem na de snoei goed bemesten om hem een handje te helpen om weer terug te groeien.
Buxus haag snoeien
Voor elke snoeibeurt van elke plant of boom is het belangrijk dat je controleert of je gereedschap schoon en scherp is. Niet alleen maakt dit het snoeien makkelijker en minder zwaar voor jou, maar het is ook beter voor het herstel van de boom en het voorkomen van schimmels en andere ziektes. Je kunt een lange of grote Buxushaag het beste snoeien met een elektrische heggenschaar. Dit gaat sneller, maar je kunt de Buxus ook makkelijker strak en recht snoeien. Zorg er bij het snoeien voor dat je je gereedschap goed recht houdt, of je nu horizontaal of verticaal snoeit. Begin bij de zijkanten. Slinger de schaar niet heen en weer en zet steeds een stapje voorwaarts om de snoei zo strak mogelijk te houden. Als je er steeds met je neus bovenop zit zie je het resultaat niet zo goed. Zet daarom een paar passen naar achter zodat je goed kunt zien of alles recht en strak is. Eventueel kun je met een kleinere schaar bijwerken.
Buxus in vorm snoeien
Wil je zo’n mooi gevormde Buxus in je tuin dan zul je de snoeischaar vaker ter hand moeten nemen dan bij een simpele Buxushaag of border. Want hoewel de Buxus erom bekend staat dat hij langzaam groeit valt groei bij zo’n bijzondere vorm natuurlijk al gauw op. Het snoeien van vormen in een Buxus kun je dan ook het beste doen met een speciale Buxusschaar met een kort lemmet. Heb je een hele vaste hand en een creatief brein dan kun je natuurlijk zonder hulpmiddelen een vorm in je Buxus snoeien. Maar veel mensen kunnen hier wel wat hulp bij gebruiken. Dat kun je doen door gebruik te maken van een speciale snoeimal, van papier of ene frame van ijzerdraad.
Buxus mot bestrijden
De Buxus is een plant die gevoelig is voor ziektes, schimmels en parasieten. Je hebt dan ook kans dat de Buxus in jouw tuin op een gegeven moment wordt bewoond door de Buxusmot. Of beter gezegd, door de rupsen van deze Buxusmot. De Buxus is namelijk zijn favoriete maaltje en de rups kan het hele jaar door op je plant zitten. Dat is slecht nieuws, want in het ergste geval vreten ze je hele Buxus kaal. Wil je de plaag op een milieuvriendelijke wijze verwijderen, dan doe je dat gewoon met de hand. Controleer de Buxus in april en mei op rupsen en haal ze weg. Ook is het slim om de biodiversiteit in je tuin te vergroten zodat je zoveel mogelijk natuurlijke vijanden van de Buxus mot aantrekt, zoals vogels. Je kunt de Buxus mot ook bestrijden met feromonenvallen of aaltjes.