De beuk (fagus sylvatica) is een populaire haagplant die je veel in het straatbeeld ziet. Groene beuken en rode beuken zijn mooie haagplanten die snel groeien. Ideaal om een dichte haag van te vormen. Kies je voor de groene variant dan zijn de blaadjes in de zomer felgroen en in de winter bruin. Ook de rode variant verkleurt in de winter en dat maakt dat de haag er nooit hetzelfde uitziet. In de winter blijft het blad hangen en dat maakt de haag aantrekkelijk.
Beukenhaag planten
Heb je besloten om een beukenhaag aan te schaffen dan kan je die meteen planten. De planten van een beuk kan je namelijk het hele jaar door planten. Ideaal is het najaar, want dan zijn de planten in rust. Per meter plant je vijf planten. Zijn de planten hoger dan anderhalve meter bij de aankoop dan plant je er vier per meter. Graaf een gleuf waarbij de planten bij elkaar zet en in een rechte lijn plaatst. Geef bemesting en water na het planten dit zorgt voor een goede start.
Wanneer de beukenhaag snoeien?
De beukenhaag moet je voor de langste dag van het jaar snoeien, dat is rond 21 juni. Het is een snelle groeier, dus het kan zijn dat je twee keer moet snoeien. Door regelmatig te snoeien wordt de haag mooier en voller, dat komt omdat de haag zich meer gaat vertakken. Mei en juni zijn de maanden waarin je snoeit. Snoei je te vroeg, in maart of april dan heb je kans dat de struik beschadigt raakt. Na september heb je kans dat je de nachtvorst intreedt en daarom is het verstandig om dan niet meer te snoeien. Echter wil je de haag een ander uiterlijk geven dan kan je het beste in de winter snoeien. Wanneer de haag in het voorjaar dan in de bloei komt groeit hij uit.
Hoe snoei je een beukenhaag?
De meeste mensen snoeien de beukenhaag in een formele vorm. Het kan handig zijn om een touw te spannen zodat je weet hoe hoog je de haag wilt houden. Alles wat boven het touw uitkomt snoei je weg. Je snoeit van onder naar boven. Voor het snoeien de haag nat maken. Hierdoor worden de takken zachter en wordt het makkelijker om de takken weg te knippen. Je hoeft overigens niet perse een touwtje te gebruiken. Je kan knippen op het zicht. Dan loop je tijdens het snoeien langs de haag om te kijken of alles recht gaat. Naast de zijkant doe je dat ook bij de bovenkant.
De bovenkant van de haag moet overigens iets smaller zijn dan de onderkant. Dan krijgen alle takken en bladeren zonlicht en de vorm van de haag blijft behouden. Hou je een bredere bovenkant over dan heb je kans dat de haag te zwaar wordt.
Eerste snoeibeurt nieuwe beukenhaag
Heb je nieuwe struiken gekocht dan moet je deze op dezelfde lengte snoeien. Hierdoor krijgt de haag een mooiere aanblik en de beukenhaag vertakt zich beter. Hoe vaker je de haag gaat knippen hoe dichter hij wordt. Het doel is een volle haag, daarom moet je in het begin niet de focus leggen op de hoogte, probeer eerst de onderkant van de haag vol te krijgen. Knip de bovenkant een beetje mee.
Snoei op een bewolkte dag
Snoeien doe je op een dag met bewolking. De haag herstelt dan het beste van zijn snoeibeurt. Een beetje regen erbij is helemaal ideaal. Snoei je in de volle zon dan heb je kans op verbranding van de bladeren. De binnenste blaadjes van een beukenhaag zien namelijk geen zonlicht en worden in de volle zon bruin. Toch gesnoeid in de volle zon? Verwijder dan later de bladeren die bruin worden.
Heb je nieuwe struiken gekocht dan moet je deze op dezelfde lengte snoeien. Hierdoor krijgt de haag een mooiere aanblik en de beukenhaag vertakt zich beter. Snoei niet te drastisch, want dat kan een haag die net is aangeplant niet aan. Wacht een jaar voordat je de haag gaat toppen.
Welk gereedschap gebruik je voor het snoeien?
Een beukenhaag die niet zo lang is kan je prima met de hand snoeien. Maar is de haag lang of heb je geen zin in met de hand snoeien kies dan voor een heggenschaar die elektrisch werkt. Voordeel hiervan is dat het een stuk sneller werkt, het nadeel is dat het nogal lawaai maakt.
Belangrijk is scherp gereedschap. Met bot materiaal moet je veel kracht zetten en dat is zonde. Bovendien krijg je een slecht resultaat. Met een scherpe heggenschaar gaan takken recht doormidden en dat ziet er mooier uit. De plant zelf kan hier beter van herstellen. Verwijder na het snoeien de losse takken van de bovenkant van de beukenhaag. Gebruik je een elektrische hagenschaar dan blijven er meestal nogal wat takken op de bovenkant liggen. Het is verstandig om deze te verwijderen, want de takken houden het zonlicht tegen.
Hoever kan je een beukenhaag terugsnoeien?
Wil je een flink stuk van jouw beukenhaag afsnoeien? Dat kan best. Je hoeft niet bang te zijn dat de haag niet meer gaat groeien. Een beukenhaag groeit namelijk snel en kan in een korte periode zijn oorspronkelijke hoogte weer halen.
Bemest de beukenhaag
Om een beukenhaag gezond te houden is het raadzaam om tweemaal per jaar bij te mesten. Koop speciale voeding voor beuken. De voeding bevat stoffen die zorgen dat de haag goed groeit en zijn mooie kleur behoudt. Tevens heeft je haag door de voeding minder last van ongedierte en ziektes. Gebruik de voeding bij de start van het voorjaar en in de zomer. Je kan er ook voor kiezen om bij de snoeibeurten de voeding aan de haag te geven. Net zoals bij het snoeien moet je ervoor waken dat je de voeding niet geeft wanneer het zonnig is, want dan heb je kans op verbranding.
Wat kost een beukenhaag snoeien?
Ben je niet in staat om de beukenhaag zelf te snoeien? Of durf je het simpelweg niet aan? Schakel dan een hovenier in. Die weet precies wat beukenplanten nodig hebben om er een prachtige haag van te maken. Bovendien weet je dat je met een hovenier verzekerd bent van een perfecte snoeibeurt. Gemiddeld kost het laten snoeien van een beukenhaag tussen de 35 en 60 euro per uur.