Wanneer hortensia snoeien
Hortensia’s groeien snel en kunnen wel drie meter hoog worden. Snoeien is dan ook een goed idee, anders overschaduwt de hortensia andere planten in je tuin. En snoeien is bloeien, oftewel: je snoeit om de bloei te stimuleren. Hoe en wanneer je een hortensia moet snoeien hangt af van de soort die je hebt. De meeste hortensia’s bloeien op tweejarig hout. De bloemen ontstaan dus aan de takken die de plant in het voorgaande jaar gevormd heeft. Deze planten hoeven feitelijk niet gesnoeid te worden, je kunt alleen de uitgebloeide bloemen verwijderen. Dit doe je aan het einde van de winter, als er geen vorst meer verwacht wordt. Je snoeit alleen als de hortensia te groot wordt. Realiseer je wel dat de nieuwe takken het eerste jaar geen bloemen zullen geven. Je zou de plant ook deels kunnen snoeien, zodat je toch bloei houdt op de niet gesnoeide takken.
Andere hortensia’s, zoals de pluimhortensia, bloeien op éénjarig hout, dus op de takken van dit jaar. Deze soorten zijn makkelijk te snoeien, want ze zullen altijd weer uitlopen en bloeien. Snoeien doe je na de winter in het vroege voorjaar. Wil je een compacte plant, knip de hortensia dan tot zo’n 20 centimeter boven de grond af. Mag de plant wat groter worden, dan kun je minder rigoureus snoeien.
Wanneer lavendel snoeien
Lavendel kun je het beste twee keer per jaar snoeien. Eind maart/begin april en na de zomer. Snoei de lavendel na de winter, zodra de vorst voorbij is, terug tot zo’n tien tot vijftien centimeter boven de grond. Zorg dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten, want ze hebben de bladeren nodig om verder te kunnen groeien. Na de zomer kan de lavendel voor de tweede keer gesnoeid worden: een kleine snoeibeurt met vooral een cosmetisch doel. Je knipt de plant in model door de uitgebloeide aren af te knippen tot een klein stukje in het groen. Dit wordt ook wel vormsnoei genoemd.
Wanneer vlinderstruik snoeien
De vlinderstruik, of Buddleja, snoei je vanaf ongeveer maart. Wacht tot je zo goed als zeker weet dat er geen vorstperiode meer komt. Als de struik invriest komen er aan de ingevroren takken geen nieuwe scheuten en bloemen.
De vlinderstruik bloeit ongeveer vanaf augustus. Onder de bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Daarom is het goed om zo vaak mogelijk de uitgebloeide bloemscheuten weg te knippen, zodat nieuwe knoppen tot bloei komen. Op die manier geniet je het langst van de bloemen, tot wel in oktober.
Wanneer rozen snoeien
Rozen kun je op drie momenten in het jaar snoeien. In het voorjaar, om de groei te stimuleren en de struik te verjongen. In de zomer om herbloei te stimuleren en in het najaar om de rozen winterklaar te maken.
Begin na de winter met snoeien als er geen vorst meer verwacht wordt. Niet eerder, want dan is de sapstroom nog niet op gang gekomen en is het voor de roos lastig om de snoeiwond te sluiten. Later kan, maar dat is zonde want hoe later je snoeit, hoe later de roos bloeit. Meestal is dat zo’n zes tot acht weken na het snoeien. Het is belangrijk dat het midden van de rozenstruik open is. De scheuten moeten daarom naar buiten groeien.
Knip net boven een naar buiten gericht oog. Op de stengel zitten puntjes met een streepje eronder die naar binnen of naar buiten gericht zijn. Het streepje is het litteken van een afgevallen blad. Haal alle dunne takjes weg, want die zullen niet tot volwaardige takken uitgroeien.
De zomersnoei (eigenlijk is het meer knippen) is om herbloei de stimuleren. De uitgebloeide bloemen haal je weg om de bloei in de plant te houden. Doe je dit niet, dan steekt de roos haar energie in het vormen van bottels. Knip de dode bloemen weg tot een naar buiten gericht oog van een vijfblad. De roos zal rijker en langer bloeien als je de uitgebloeide bloemen meteen wegknipt.
In de herfst is snoeien nodig om de roos te beschermen tegen de winter. Knip de plant terug tot ongeveer een halve meter boven de grond. Het is verstandig om de onderste 15 centimeter van de stelen te bedekken met wat aarde. Zo blijft het deel van de plant dat onder de grond zit goed beschermd tegen bevriezing.
Wanneer beukenhaag snoeien
Een beukenhaag moet mooi vol worden en snoei is daarvoor erg belangrijk. Het stimuleert de plant om onderaan nieuwe vertakkingen te maken en dat zorgt voor een mooi gesloten haag. Er zijn twee snoeimomenten nodig per jaar: eind mei/begin juni en in de herfst. Snoei de beukenhaag in ieder geval voor de langste dag op 21 juni. Tussendoor kun je extra knippen, om de haag strak en vol te houden. Word je haag te groot, kies dan in maart voor een grondige snoeibeurt. Je beukenhaag zal daarna weer snel uitlopen. Snoei nooit tot vlak op de stam. Kies in de herfst een bewolkte dag uit voor de snoei, zodat jonge blaadjes die door het snoeien bloot komen te liggen niet verbranden door de zon. Daar is de beukhaag gevoelig voor. Hagen worden vaak taps gesnoeid, zo krijgen ze ook aan de onderkant voldoende licht. Op een lichte plek kun je ze ook gewoon recht knippen.
Wanneer olijfboom snoeien
Het Nederlandse klimaat is niet echt ideaal voor de olijfboom, maar het is niet onmogelijk om een mooie olijf in je tuin te hebben. Een goede verzorging inclusief snoei is daarbij wel een voorwaarde. Als je niet snoeit dan groeien de takken wel door, maar worden ze kaal aan de onderkant. De olijfboom snoei je het beste in maart of april, na de winter. Dan is de boom kaal en kun je goed zien wat je doet. Door te snoeien behoudt de olijf een mooie vorm en geef je de plant meer lucht waardoor het zonlicht dieper kan binnendringen. Snoeien mag grondig, door snoei gaat de olijf harder groeien..
Wanneer appelboom snoeien
Een appelboom kun je twee keer per jaar snoeien: aan het eind van de winter en in juni. Snoei ergens tussen januari en maart de dikke, oude takken weg. Doe dit met droog weer en niet tijdens strenge vorst. De korte takjes (kortloten) zijn het bloesemhout en die moet je nooit wegknippen!
De tweede snoei vindt plaats in juni. Dan trek je de recht omhoogschietende takken (waterlot) weg.
Wanneer bomen snoeien
Bomen snoeien is niet zomaar iets. Je moet weten wat je doet en wanneer. Het is niet mogelijk om aan te geven wanneer bomen gesnoeid moeten worden. De beste snoeiperiode hangt af van het type boom en het doel van de snoei. Ga je verdiepen in het soort boom dat je hebt (knotboom, leiboom, fruitboom, ABC boom) en vraag een specialist om advies.
Wanneer druif snoeien
De druif snoei je twee keer per jaar. In de zomer kort je de lange scheuten in en aan het begin van de winter volgt een echte snoeibeurt. Als alle blad eraf is kun je de structuur van de druif goed zien. De plant heeft een paar lange hoofdtakken waar zijtakjes uitgroeien. Die snoei je terug tot op twee verdikkingen (ogen). Uit de zijtakjes komen in het voorjaar nieuwe scheuten.