Sering (Syringa) snoeien

De sering komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa en is familie van de olijf. Seringen hebben witte, roze, paarse of blauwige bloemen. De gewone sering (Syringa vulgaris) heeft kleine bloemen, die in een grote pluim zitten en heerlijk ruiken. De bladeren hebben een hartvorm. Maar er zijn veel meer rassen, zoals de donkerpaarse ‘Andenken an Ludwig Späth’, de lichtpaarse sering ‘Michel Buchner’ en de witte  ‘Mme Lemoine’. De sering bloeit meestal in mei/juni. De plant is ook op stam verkrijgbaar. Deze variant wordt niet zo groot en kan ook in een grote pot.

Nadat de sering uitgebloeid is, is hij een stuk minder sierlijk. Plant er daarom een latere bloeier zoals de hortensia voor. Dat vult elkaar mooi aan.

Wanneer sering snoeien?

De uitgebloeide bloemen van een sering mag je altijd afknippen, dat bevordert de bloei. Tussen november en maart kun je de sering goed snoeien. Snoei je in andere maanden, dan is de kans groot dat de sering van streek raakt en niet meer uitloop.

Knip van een kleine sering de toppen af, een centimeter of tien. De gesnoeide takken zullen weer uitlopen. Snoei ook altijd dwarsgroeiende takken en takken die geknapt of afgescheurd zijn weg.

Grote seringen

Seringen kunnen behoorlijk groot worden, tot wel vijf meter. De onderkant wordt dan vaak kaal. Door te snoeien kun je dit voorkomen. Snoei deze grote seringen direct na de bloei terug, tot ongeveer twee meter hoog. Dan houd je de plant mooi compact. Knip de uitgebloeide takken af, maar laat jonge scheuten zitten. Op deze jonge scheuten gaat de sering volgend jaar weer bloeien.

Uitgebloeide bloemen moeten meteen verwijderd worden, tot op het eerste zijtakje. Als een bloem is uitgebloeid, dan groeien er zaden uit deze bloemen. De sering geeft veel energie aan deze zaden en zal, als je niet snoeit, geen energie meer over hebben om bloemknoppen aan te maken. En minder knoppen betekent minder bloemen. Wilde scheuten die uit de onderstam komen moet je afscheuren. Wildgroeiende scheuten uit de grond, net naast de sering, moet je ook wegsnoeien. Zij nemen voedingsstoffen weg.

Oude Sering Snoeien

Oude, te grote struiken, kun je prima rigoureus snoeien. Dat kan het beste tussen november en maart. Zaag daarvoor de stammen af op vijftig centimeter boven de grond. De sering zal dan opnieuw uitlopen, maar pas na een jaar of drie weer bloeien. Je kunt de struik ook in gedeeltes snoeien over een periode van een paar jaar, zodat je wat bloei behoudt. Of zet er een nieuwe sering naast die wel bloeit.

Snoei een oude sering met een goed handzaagje. Zorg voor een scherpe zaag, zo verwond je de sering zo min mogelijk en is de kans op ziektes kleiner.

Dwergsering Snoeien

Een minisering of dwergsering wordt ongeveer anderhalve meter groot en heeft ook een heerlijke geur. De bekendste kleine sering is de Syringa meyeri Palibin. Dwergseringen hoeven niet per se gesnoeid te worden. Je kunt de struiken in vorm knippen. Doe dit in het voorjaar. Snoei vooral oude takken of dwarsliggende takken weg. Zo krijgen de jonge nieuwe scheuten voldoende zonlicht en groeien ze beter. De bloemen van de minisering knip je na de bloei weg. Dit stimuleert de plant om knoppen aan te maken. Let op: De minisering bloeit op tweejarig hout. Snoei je veel weg, dan kan het zijn dat je het jaar erop minder bloemen hebt.

Amerikaanse sering snoeien

De Amerikaanse sering, de Ceanothus, bloeit lang, vanaf de lente. De Concha is sterk en heeft mooie trosvormige blauwe bloemen. Maar er zijn ook witte en roze soorten. Deze plant is mooi voor achter in een border, als leiplant, muurbedekker of kuipplant.

Je hoeft de Amerikaanse sering niet per se te snoeien. Eventueel kun je de struik na de bloei een klein beetje terugsnoeien om het aanmaken van bloemen te stimuleren. De meeste Amerikaanse seringen zijn uitgebloeid in het midden van de zomer. Snoei nooit te laat in het jaar. De bloemen groeien op eenjarig hout. Snoei je te laat, dan heeft de sering niet meer de mogelijkheid om nieuwe twijgen aan te maken. En dus heb je het volgende jaar weinig bloemen.

De Amerikaanse Sering Burkwoodii bloeit in juli, augustus en september. Deze soort boeit op oud hout en je snoeit hem later, namelijk in het voorjaar.

Sering op stam snoeien

De veelal blauwe Amerikaanse sering is ook op stam verkrijgbaar. Snoei takken weg die oud zijn of dwars lopen. Je kunt de sering na de bloei in een mooie ronde vorm knippen. Zie ook: Amerikaanse sering snoeien.

De Syringa Meyeri Palibin is een dwergsering op stam. Deze compacte plant is erg geschikt voor een kleine tuin. De lilapaarse bloemen zijn een beetje kleiner dan bij een gewone sering, maar zeker niet minder mooi en de geur is heerlijk. Je kunt deze sering na de bloei eventueel in vorm snoeien en wat oude takken weghalen.

Canadese Sering Snoeien

De Canadese sering, Syringa Agnes Smith, kan erg groot worden. Om een grote struik compact te houden is snoeien wel aan te raden. Snoei tot vijftig centimeter boven de grond, meteen na de bloei. Echt niet later, want dan loopt de plant waarschijnlijk niet meer uit.

Knip van een kleine struik na de bloei, in het najaar, oude en dwarsliggende takken weg tot aan de stam. Deze komen niet meer terug, maar dit zorgt ervoor dat nieuwe twijgen meer licht krijgen en beter groeien. De andere oude takken kun je na de  bloei toppen, ongeveer tien centimeter. Iedere tak vertakt zich weer in meerdere takken. Zo creëer je een volle plant. Top de nieuwe twijgen niet, want daar komen de bloemen aan. Dus dat is zonde. Haal uitgebloeide bloemen altijd meteen weg. Dat stimuleert de aanmaak van nieuwe knoppen.

Sering verzorgen

Seringen zijn sterke planten die het in goede tuingrond prima doen. Zet ze op een beschutte, zonnige plaats. Bij grote droogte hebben ze wat extra water nodig en kun je de struiken blij maken met een mulchlaag van compost. Op arme grond is het verstandig om in de winter of in het voorjaar te bemesten.