Pluimhortensia snoeien 

In de meeste tuinen vind je wel een hortensia. Deze planten zijn er in allerlei kleuren en maten en ze zijn dan ook erg populair. Veel mensen die een hortensia voor binnen cadeau krijgen, zetten die later in de tuin. Dat werkt prima. De bolvorm is de meest gangbare versie, maar er zijn ook andere variaties. Zoals de pluimhortensia, die ook wel schapenkophortensia genoemd wordt. Deze is net zo mooi en ook verkrijgbaar in veel prachtige kleuren.

De Hydrangea Paniculata, de Latijnse naam voor de pluimhortensia, komt uit Oost-Azië. Rond 1830 werd de plant bekend in Europa, doordat een Duitse arts en natuuronderzoeker hem in Japan ontdekte en beschreef. De pluimhortensia is minder bekend dan de ‘gewone hortensia’, maar zeker de moeite waard. De pluimvormige bloementrossen kunnen wel dertig centimeter lang zijn en staan op stevige stelen zodat ze niet omvallen. De bloemkleur kan bij het ouder worden van wit naar roze/rood verkleuren, wat een verrassend effect geeft. De opvallende bloemen lokken insecten en vlinders en die zijn er dol op. Deze plant bloeit van juli tot september en soms nog langer. Hij draagt dus bij aan een insectvriendelijke tuin.

Pluimhortensia’s kunnen zowel in de volle grond als in een pot. In de halfschaduw is de beste plek, maar in de zon kan ook. De hortensia gebruikt veel vocht en al kan hij redelijk goed tegen droogte, het is verstandig om ervoor te zorgen dat hij genoeg water krijgt in droge periodes. In vergelijking met de gewone hortensia kan de pluimhortensia beter tegen vorst.

Soorten pluimhortensia’s

Je hebt verschillende soorten van deze mooie bloem. Zoals de populaire ‘Limelight’. De bloemen zijn groenig wit, vandaar de naam lime. De vorm is meer rond dan pluimig. Deze sterke plant kan wel twee meter hoog worden. De ‘Little Lime’ is een groenachtige of witte dwergvariant. De kleur hangt onder andere af van de grondsoort. Hoe armer de grond, hoe witter de plant. Hij wordt niet groter dan een meter. De bladen gaan van groen naar paarsig voordat ze verwelken en afvallen. Omdat deze pluimhortensia een compact formaat heeft is hij erg geschikt voor in een pot of bak. Ook de ‘Dart’s little Dot is een kleine pluimhortensia, met witte pluimen. Die verkleuren in de herfst naar roze. Ze zijn erg geschikt als snijbloem. Een andere mooie variant is de ‘Angels Blush’. De bloemen verkleuren door de zon van wit naar zacht roze. Daardoor heeft de plant meerdere tinten door elkaar. Hij bloeit lang, van juli tot oktober. Tenslotte noemen we nog de ‘Prim White’. Dit is een witte schermbloemige pluimhortensia. Hij bloeit vroeg, al eind mei/begin juni. Als je geluk hebt volgt er nog een tweede bloei in september. Een ware parel voor je tuin!

Snoeien pluimhortensia

De pluimhortensia bloeit op eenjarig hout en zal na het snoeien hetzelfde jaar weer nieuwe bloemen krijgen. Als de plant hoog groeit, dan krijg je minder grote pluimen. Dus hoe lager je snoeit, hoe groter de pluimen worden.

Pluimhortensia snoeien wanneer

Pluimhortensia’s zijn gemakkelijk in het onderhoud. Je snoeit ze kort terug in het vroege voorjaar, voordat ze uitlopen. Gebruik een scherpe snoeischaar, om beschadigingen te voorkomen.

Pluimhortensia snoeien hoe

Knip met een snoeischaar de oude takken weg tot ongeveer 15 centimeter boven de grond. Dan houd je de plant mooi compact. Na het snoeien is het verstandig om wat mest toe te voegen, maar wel met mate. Na de zomer kun je de uitgebloeide bloemen gewoon aan de plant laten zitten.

Pluimhortensia snoeien welke maand

De pluimhortensia snoei je in februari/maart, net na de winter. Jonge planten hoef je de eerste twee jaar niet per se te snoeien, je kunt er ook voor kiezen om ze eerst lekker te laten groeien.

Pluimhortensia snoeien najaar

De pluimhortensia ziet er na de zomer nog steeds mooi uit. Snoeien in het najaar is dus niet aan te raden. De plant kan bloeien tot in oktober. In het najaar verkleuren de pluimen vaak. De bladeren gaan van groen naar een beetje paarsig.

Pluimhortensia snoeien in september

Snoeien na de zomer is dus niet verstandig, maar je kunt de pluimhortensia wel wat verzorging bieden na de zomer, in september. Geef de plant wat plantenvoeding voor wat extra energie.

Pluimhortensia op stam snoeien

Pluimhortensia’s op stam zoals de Phantom, Vanille Fraise en Limelight, zijn een lust voor het oog en een aanwinst voor je tuin. Ze kunnen in de volle grond, maar staan ook prachtig in een pot op terras of balkon. Je kunt ze in verschillende kleuren kopen. Ook heel leuk om cadeau te geven aan een plantenliefhebber, zeker weten dat de ontvanger er blij mee zal zijn. De hortensia op stam bloeit later dan de normale hortensia, is verkrijgbaar in meerdere stamhoogtes en staat het liefst in de half zon of volle zon en uit de wind.

Omdat de pluimhortensia op eenjarig hout bloeit, dus op de nieuwgevormde takken, kun je de plant flink terugsnoeien, tot ongeveer tien centimeter boven de grond. Hij zal dan krachtig uitlopen en grote bloemen ontwikkelen. Snoeien doe je na de winter, in maart. Wil je liever een hoge plant, dan kun je het snoeien beter achterwege laten. Je krijgt dan veel bloemen, maar ze zijn wel kleiner.

Wist je dat je met een stek van het snoeiafval heel simpel nieuwe hortensia’s kunt kweken? Neem daarvoor een takje van 15 centimeter lang en doop dat in een bakje met stekpoeder. Vervolgens kan het stekje in een potje met zaai- en stekgrond gezet worden.

Oude pluimhortensia snoeien

Een oude pluimhortensia die al jaren niet gesnoeid is, zal groot zijn en alleen bovenin bloemen hebben. Daar kun je van houden, maar je kunt er ook voor kiezen om rigoureus in te grijpen als je in je nieuwe tuin een ‘verwaarloosde’ pluimhortensia aantreft. Flink terugsnoeien tot een klein stukje boven de grond is dé oplossing. De pluimhortensia bloeit op eenjarig hout en zal hetzelfde jaar weer bloeien. Met rijkere, grotere bloemen dan zonder snoei. Wil je iets van de hoogte bewaren, knip de takken dan tot ongeveer 60 centimeter boven de grond af. Je kunt ook kort afsnoeien maar een paar oude takken aanhouden en rond de 30 centimeter afknippen.