Wie een mooi volle en kleurrijke bloeier in zijn tuin wil kiest voor de pioenroos(Paeonia). Deze zonaanbidder, die overigens geen familie is van de roos al is hij minstens zo mooi, dankt zijn naam aan zijn geneeskrachtige kenmerken. Hij is namelijk vernoemd naar de Griekse god van de genezing Paieon.
Pioenroos moeilijk?
Hoewel de pioenroos weinig onderhoud nodig heeft staat hij er wel om bekend ‘moeilijk’ te zijn. Dat zit hem dan meer in het tot bloei laten komen van de plant. Door hem op de juiste wijze te planten (niet te diep, op vruchtbare, niet te natte grond) moet dit echter geen probleem zijn. Je hebt alleen een beetje geduld nodig, want soms duurt het een aantal jaar voor je kunt genieten van de mooie lentebloemen. Maar al het goede komt langzaam, nietwaar?
Verschillende soorten pioenroos
Pioenrozen zijn er in allerlei soorten en maten. Ze worden onderverdeeld in de kruidachtige soort en de houtige soort. De kruidachtige soort wordt niet zo heel groot, maximaal een meter hoog, en is een lage struik, waarbij de bloemen dus ook vrij laag bij de grond bloeien. Zijn houtige tegenhanger wordt een stuk groter. Keuze is er genoeg want er bestaan wel honderden verschillende pioen rassen die allen prachtige bloeiers zijn. Er zijn pioenen die subtiel bloeien met een enkele rij bloemblaadjes en uitbundige bloeiers met half dubbele of zelfs dubbele bloemen. Dat de bloem vaak terug te zien is in stillevens is niet zo verwonderlijk want het kleurenpalet van de pioenroos is heel divers. Dit is echt zo’n bloem waarbij je je verbaast over de spetterende kleuren die de natuur kan voortbrengen.
Over de pioenroos
Je kunt van de schoonheid van de pioenroos genieten vanaf halverwege april tot en met juni. Mits je de pioenrozen dus op de juiste wijze en de juiste plek plant. Deze kleurenbommetjes staan het liefst op een zonnige plek. Geef ze dus een plekje in de tuin waar ze het grootste gedeelte van de dag in het zonnetje staan. Zorg er dan bovendien voor dat dit echt het plekje van de pioenrozen wordt, want hij houdt niet zo van concurrentie. Regelmatig onkruid verwijderen is dus wel een must. De pioenroos houdt ook niet van natte voeten. Daarom is het belangrijk dat je extra grond toevoegt als het heel nat is of de plant wat hoger plaatst. Om de bloei zo mooi mogelijk te maken kun je de pioenroos in de lente en wanneer hij uitgebloeid is bemesten. Geef je een pioenroos een plekje in je tuin dan kun je dat het beste in oktober doen. Extra voordeel van deze prachtige bloemen; ze ruiken ook nog eens heerlijk zoet! Ook is de pioenroos winterhard. Na een fikse regenbui wil de plant nogal eens gaan hangen. Het is natuurlijk doodzonde als die prachtige bloemen in de modder komen te liggen. Dit kun je makkelijk voorkomen door ter ondersteuning een plantenring te plaatsen.
Wanneer pioenroos snoeien
Als je een pioenroos gaat snoeien moet je eerst weten of het een kruidachtige of houtachtige pioen is. De kruidachtige pioenen dien je in het najaar (oktober) flink terug te snoeien, tot ongeveer vijf centimeter boven de grond. De houtachtige pioenroos heeft eigenlijk weinig snoeibeurten nodig. Hij behoudt zijn vorm namelijk goed. Wil je hem wel een beetje snoeien dan kun je dit het beste in de herfst doen. Knip hem dan een beetje bij, haal oude of lelijke takken weg en knip ook altijd uitgebloeide bloemen weg. Zo kan de pioen al zijn energie gebruiken voor een nog mooiere bloei in het voorjaar. Zorg er bij het snoeien van de pioen voor dat er een sterke basis van twee of meer sterke takken blijft bestaan zodat hij zich daaruit weer kan ontwikkelen.