Lavendel snoeien

Lavendel

Het ruikt heerlijk en het ziet er fantastisch uit, die enorme velden vol lavendel. Daarvoor moet je met name in Frankrijk zijn -vooral in de Provence- maar steeds vaker zien we het paars in Hollandse tuinen opdoemen. Niet in de laatste plaats omdat het zo lekker geurt, maar ook omdat de lavendelplant er prachtig uitziet. Lavendel verdient altijd wel een plaats in een landelijk aangelegde tuin. 

-Lavendel in de tuin

De lavendel houdt het meest van kalkrijke grond, en je kunt deze gedurende het hele jaar planten. Mits het niet vriest. De plant is in ieder geval winterhard. Lavendel doet het ook goed in potten, maar dan vraagt het om wat meer verzorging.

-Lavendel verzorgen

Lavendel hoef je eigenlijk geen water te geven als deze in de volle grond staat. Omdat het een zuidelijke plant is, vindt deze altijd wel z’n weg naar een beetje voeding, zelfs als het erg warm is. Heb je lavendel in een pot staan, houdt het dan in de gaten. Geef niet zomaar een sloot water, maar geef kleine beetjes en doe dat vooral als het erg warm en droog weer is. Het liefst twee keer per week.  

-Soorten lavendel

De lavendel die je in Nederland in de tuincentra koopt is vaak de Lavandula angustifolia. Die geeft een mooie volle groei, mits je de lavendel op een zonnig plekje in lekkere losse grond plant. Zet je er meerdere bij elkaar houdt dan tussen de planten dertig centimeter afstand. De planten kunnen namelijk flink groot worden. 

Er bestaan wel meer dan 25 soorten lavendel. Namen die je tegenkomt zijn de tandlavendel, spijklavendel, kuiflavendel en groene lavendel. En dan zijn er ook nog heel veel kruisingen, waardoor het aantal verschillende lavendelsoorten wel op 150 komt. Sommige tuincentra bieden twee soorten, andere hebben er meer. Laat je informeren en kijk goed naar de vorm. Het is aan jou welke in jouw tuin het beste tot z’n recht komt. Aan de geur zal het in ieder geval niet liggen. 

-Geur

Lavendel wordt niet gekweekt om louter als tuinplant te dienen, maar ook om de lavendelolie die uit de bloemen wordt gehaald. Dit wordt als geurstof ingezet voor bijvoorbeeld parfum en zeep. Het wordt ook ingezet in de aromatherapie. 

-Voedsel

Wist je dat sommige lavendel ook in de keuken wordt gebruikt? Ze zitten bijvoorbeeld verstopt in de zogenoemde provençaalse kruidenmix. Ook bestaat er lavendelthee. Eigenlijk wordt lavendel in steeds meer eetbare- en andere producten verwerkt. 

Lavendel snoeien wanneer

Van lavendel genieten is één. Twee is dat je het goed moet onderhouden om volle en rijk geurende planten te creëren. Dat betekent onder andere snoeien. En dat moet twee keer per jaar gebeuren. 

Snoei de lavendel die in de volle grond staat in het vroege voorjaar als de kou uit de lucht is. Dat wil zeggen dat het niet meer mag vriezen. Meestal is dat in de maand maart of in april. 

Wanneer snoeien lavendel

De plant kan eveneens na de bloei worden gesnoeid. In de maand september. Op die manier blijft de plant goed in vorm. 

Tip 1 

Bloeit de lavendel langer door, bijvoorbeeld tot aan oktober, dan kun je na de late bloei de plant beter met rust laten. Dan komt snoeien pas weer in beeld in het voorjaar. 

Tip 2

Een jonge lavendel plant mag je gerust een paar keer extra snoeien om de vorm er goed in te krijgen. Bovendien zal de plant dan snel nieuwe scheuten maken, waardoor je een volle plant krijgt. 

Let op:

Lavendel in een pot hoef je niet te snoeien zoals hierboven omschreven. Je hoeft dan slechts de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Dan geef je de plant een tweede kans en zal deze opnieuw bloeien. 

Hoe moet je lavendel snoeien

-in het voorjaar

Zorg ervoor dat je een veilige en scherpe snoeischaar of heggenschaar tot je beschikking hebt. Knip daarmee de plant tot zo’n vijftien centimeter boven de grond af. Een oudere struik knip je minder kort. Houd daarvoor twintig tot vijfentwintig centimeter vanaf de grond aan. 

Weetje

Vaak wordt aangeraden niet tot op het kale hout te knippen, maar een paar scheuten aan de takken te laten zitten. Dat is helemaal waar, maar soms is de lavendel zo gezond en staat in zo een goeie grond dat ie heus wel weer uitloopt. Zelfs als je hem helemaal terug knipt. Dat is dus even goed kijken en weten wat de lavendel in jouw tuin doet. Is het een nieuwe plant? Probeer het dan uit. Knip hem niet helemaal terug, maar geef hem de kans uit te lopen door kleine scheuten te laten zitten. Knip bijvoorbeeld één tak wel helemaal terug en kijk na een paar weken wat het doet. Zie je een knop of knoppen? Dan kan jouw plant heel veel hebben en kun je gerust wat meer rigoureus snoeien. 

-in het najaar

Knip nu alleen maar de uitgebloeide bloemtakken weg. Verder laat je de plant met rust. Zo komt de plant goed de winter door en zal in het voorjaar nieuwe scheuten maken. 

Wanneer lavendel snoeien om te drogen

Alle gesnoeide lavendeltakjes kun je drogen. Vooral als de bloemen er nog aanzitten is dat een fraai gezicht en het geurt heerlijk. Je maakt er een klein bosje van en kunt deze overal neerleggen of ophangen om de geur tot z’n recht te laten komen. Je kunt er ook voor kiezen de uitgebloeide bloemen te laten drogen en later in een linnen zakje te doen. Leg zo’n zakje onder je kussen of in je kledingkast en je kleding geurt lekker naar lavendel.

Wat gebeurt er als je niet snoeit?

Als je de lavendel niet jaarlijks snoeit, verhouten de takken. Die kunnen dan behoorlijk dik worden en geven geen bloemen meer. Dan krijg je planten die aan de onderkant kaal zijn. Dat is jammer. Door goed te snoeien behoud je de vorm van de lavendel en geeft deze van onder tot boven zijn paarse geurige bloemen. Hoe beter je snoeit, hoe voller de plant. Bovendien blijft de plant dan bijen en vlinders aantrekken. Daarmee creëer je een enorme biodiversiteit in je tuin. 

Op zoek naar lavendelvelden

Lavendel bloeit vooral tussen half juni en eind juli en soms langer. Als je echte rijkgevulde velden lavendel wilt zien, moet je volgens experts in die periode afreizen naar Plateau de Valensole, in de Provence in Frankrijk. Ook bij de Abbaye Notre-Dame de Sénanque ligt een prachtig veld vol lavendel dat regelmatig op ansichtkaarten prijkt en uiteraard veelvuldig gefotografeerd wordt. Voor het klooster is dan een enorme paarse zee te zien. Wil je echt een lavendelroute volgen? Verdiep je dan in de beste plekken en maak er een geurige toer van.