Pruimenboom snoeien

Een pruimenboom misstaat niet in je tuin. Het is een sierlijke boom met prachtige bloesems en smakelijke vruchten. Van juli tot en met september kan je meestal flink wat pruimen oogsten. Rassen die het goed doen in Nederland zijn de Opal en de Victoria. Een pruimenboom is eenvoudig te onderhouden, maar snoeien, hoe doe je dat? En wat is er nog meer wat je moet weten over pruimenbomen? Lees het in dit artikel. 

Waarom een pruimenboom snoeien? 

Een pruimenboom heeft minder vaak een snoeibeurt nodig dan een appel- of perenboom. Een pruimenboom snoei je juist zo min mogelijk. Maar toch heeft een pruimenboom af en toe er eentje nodig. De reden waarom je niet zo vaak hoeft te snoeien in vergelijking met een appel- en perenboom is, omdat een pruimenboom er zelf voor zorgt dat hij niet teveel takken krijgt wat zonlicht tegenhoudt. 

Een tak die niet voldoende licht krijgt sterft af en daardoor krijgen andere takken ruimte om te groeien. Vandaar de uitspraak dat een pruimenboom zijn snoeibeurt zelf verzorgt. Toch kan je de boom een handje helpen om de kruin iets uit te dunnen en de boom vorm te geven door hem te snoeien. Wanneer je de boom goed verzorgt krijg je ieder jaar verse, sappige pruimen.

De beste timing om te snoeien is aan het eind van de winter, het begin van het voorjaar of in de nazomer na de laatste oogst. De professionals vinden de late zomer de beste tijd om te snoeien. In april en mei zou je de nieuwe knoppen kunnen beschadigen. Een snoeiwond heeft ongeveer drie dagen nodig om een beschermingslaagje te vormen. 

Groeit de pruimenboom overigens niet zo goed dan is het vroege voorjaar het meest geschikt om te snoeien. Vanaf het voorjaar begint de boom te groeien. Op die manier heb je goed zicht op de groei. Zit je niet met dit probleem wacht dan dus tot de nazomer. Nog een voordeel daarvan is dat in de maanden september en augustus de loodglansschimmel minder actief is. Pruimenbomen zijn vatbaar voor loodglansschimmel. Dit is een ziekte die moeilijk te bestrijden is. 

Hoe snoei je een pruimenboom? 

De eerste keer dat je gaat snoeien is meteen ook de belangrijkste keer. Je geeft de boom bij de eerste snoei vorm. Wat je graag wil is een rechte stam met enkele hoofdtakken met zijtakken. Snoei maximaal een derde van de takken weg. Het makkelijkste is om vier sterke takken te kiezen op verschillende hoogtes, dit noem je ook wel de gesteltakken. Deze takken vormen de basis van de boom. Je kunt ze inkorten tot ongeveer een kwart van de lengte. Het laatste oog waarboven je snoeit moet naar buiten zijn gericht. Zo krijg je een open kroon. Is de boom niet goed onderhouden en moet je snoeiwerkzaamheden inhalen? Zaag dan een grote tak weg in plaats van allerlei kleine. 

Hoe pruimenboom verzorgen? 

Alleen de takken die erg hard gegroeid zijn of uitgelopen snoei je ieder jaar weg. Zijn de takken echter bijna niet gegroeid dan kan je een snoeibeurt overslaan. Teveel snoeien is namelijk niet goed. Bij een pruimenboom krijg je dan teveel knoppen die uit gaan lopen en die vormen zwakke scheuten. Heb je een hele kleine boom? Probeer dan eens om in de winter of in het vroege voorjaar te snoeien. Meestal krijgt de boom als reactie hierop een groeispurt.  

Controleer pruimenboom op loodglansschimmel 

Let ieder jaar op of je loodglansschimmel ziet op de pruimenboom. Wanneer je deze schimmel tegenkomt is het zaak om de besmette takken weg te snoeien. Zo voorkom je dat de schimmel zich verspreid. Ook zieke en beschimmelde pruimen moet je weghalen om besmettingen te voorkomen. Je herkent de schimmel aan een loodkleurige glans op de bladeren. De bladeren verdorren en een gedeelte van de tak sterft af. 

Welk gereedschap gebruik je bij het snoeien van een pruimenboom? 

Werk met scherp gereedschap. Meestal volstaat een kleine snoeischaar. Hiermee beschadig je de takken zo min mogelijk en zorg je ervoor dat de snoeiwonden klein blijven. Door deze klein te houden verminder je de kans op loodglansschimmel. Na ongeveer drie dagen is een snoeiwond geheeld. Vandaar dat je de boom niet moet gaan snoeien wanneer het vriest of erg hard regent. Kies een droge dag en check of de boom zelf droog is voordat je met snoeien gaat starten. Op droge dagen drogen de snoeiwonden snel op en dat is belangrijk om schimmels tegen te gaan. 

Verzorging na het snoeien van de pruimenboom 

Heb je grote snoeiwonden gemaakt? Dan kan je deze het beste insmeren met een middeltje wat helpt om de wond te genezen. Op die manier voorkom je dat schimmels de boom binnendringen. Is de boom toch besmet met Loodglansschimmel? Dan kan je proberen om hem extra te bemesten. Je hebt dan kans dat de boom de schimmel verslaat. Zit de schimmel al diep in het hout dan heb je helaas geen kans meer dat het goedkomt. 

Waarom pruimenboom geen vruchten? 

Soms hangt er aan een pruimenboom weinig vruchten. Dat kan meerdere redenen hebben. Wanneer de oogst tegenvalt kan het zijn dat je een soort hebt aangeplant die pas laat in het jaar productief is. Of er is niet voldoende bestuiving. Er moeten meerdere pruimen in een omgeving staan. 

Tevens kan slecht weer ervoor zorgen dat er geen pruimen aan de boom hangen. Met name regen en vorst zijn boosdoeners. Heb je bijvoorbeeld een vroegbloeiend ras dan kan de vorst in de lente de oogst belemmeren. De pruimenboom kan tevens door teveel bemesting of verkeerde snoei geen pruimen produceren. Verder kunnen wespen je oogst beschadigen. En wat dacht je van vogels? Ook die kunnen er met je oogst vandoor gaan.  

Een pruimenboom stekken

Een pruimenboom maakt onder de grond uitlopers. Deze vind je meestal een paar meter van de boom af. Deze uitschieters kan je uitsteken. Dat doe je wanneer het blad van de boom is. De uitschieter kan je op een andere plek planten.