De olijfboom is een aanwinst voor je tuin. Het is een prachtige boom met een grillige stam, die met de jaren steeds mooier wordt. De olijf zorgt voor een vakantiesfeer in je tuin. Olijfbomen zijn de knotwilgen van het zuiden. De Olea Europaea komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse zee. Het is een groenblijvende boom die oeroud kan worden. Olijfbomen zijn er als struik of op een stam. Die laatste soort zie je hier het meest. De olijf groeit langzaam en het kan wel vijf jaar 5 duren voor hij eindelijk olijven gaat dragen. De olijven moet je trouwens niet eten. Het kan zijn dat de boom bij de kweker behandeld is met bestrijdingsmiddelen. Dus dat risico kun je beter niet nemen.
De olijf bloeit rond eind mei, begin juni, maar alleen als hij voldoende zon heeft gekregen in het voorjaar en de winter niet te streng is geweest. Het Nederlandse klimaat is niet echt ideaal voor de olijf, maar het zijn taaie overlevers. Het is wel van belang om de boom goed te verzorgen. Snoeien is bijvoorbeeld echt nodig. Als je dat niet doet, groeien de takken wel door, maar worden ze kaal aan de onderkant. Door de olijf te snoeien behoudt hij een mooie vorm. Daarnaast geef je de plant door te snoeien meer lucht en kan het zonlicht dieper binnendringen. Dat zorgt voor een betere groei. Wees niet te voorzichtig bij het snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Wanneer olijfboom snoeien?
Een olijfboom kun je het beste in maart of april snoeien, na de winter. Dan kun je goed zien wat je doet omdat de olijf kaal is. En de boom loopt vanaf die periode snel uit, zodat je niet zo lang tegen een kale knot aan hoeft te kijken. Door de trage groei hoef je meestal niet heel veel te snoeien, maar het mag wel grondig. Snoeien betekent harder groeien.
Hoe moet je snoeien?
Een olijfboom snoeien doe je aan de hand van onderstaande stappen.
- Snoei ongeveer een derde van de kroon in één keer weg
- Snoei dorre takjes en dood hout weg
- Zorg ervoor dat het hart van de boom licht krijgt en snoei alle takken weg die dat tegenhouden. Je moet naar binnen groeiende takken dus ook weghalen
- Snoei verticale takken ook weg, een olijf heeft in principe horizontale takken. De horizontale takken zorgen voor de karakteristieke vorm, spaar die dus zoveel mogelijk
- Korte takken die te ver doorbuigen vanaf de buitenkant in. Let erop dat je een mooie vorm overhoudt. Het is natuurlijk aan jou welke vorm je mooi vindt.
- Ook in de zomer kun je gerust lelijke takken wegsnoeien. Soms groeit er een twijg op de onderste stam, haal die ook weg.
Olijfboom snoeien youtube
In dit filmpje zie je hoe je een olijf goed kunt snoeien.
Welk gereedschap heb je nodig voor het snoeien?
Zorg dat je tuingereedschap schoon en scherp is. Met een botte schaar krijg je lelijke ‘knipwonden’. Normaalgesproken zal een snoeischaar prima zijn, maar bij een grote olijfboom heb je misschien een takkenschaar of snoeizaag nodig.
Verdere verzorging
Je kunt een olijfboom na het snoeien bemesten met een speciale kuipplanten mest. Een olijf krijgt ook graag wat extra kalk en koemestkorrels of mediterrane plantenmest.
Dat de olijf van oorsprong uit droge en warme gebieden komt, betekent niet dat hij niet veel water nodig heeft. In de natuur wortelt de boom heel diep en op die manier is hij bestand tegen de droogte. Maar in de tuin of in een pot heeft hij regelmatig water nodig. Zorg ervoor dat de kluit altijd licht vochtig is en niet uitdroogt. Bij droogte betekent dat dat hij echt wel een paar keer per week water moet hebben en ook in de winter moet je in de gaten houden dat de grond niet te droog wordt. Tip: als de grond de dag nadat je water hebt gegeven al droog is, moet je wat meer geven. Blijft de grond 3 tot 4 dagen nat, dan geef je teveel. Als de bladeren geel of bruin worden dan geef je ook teveel water. De wortels van de olijf moeten niet in een laagje water staan, want dan kunnen ze gaan rotten. Staat het boompje in een pot, dan kun je een laagje hydrokorrels of bloempotscherven onderin de pot leggen, zodat het overtollige water weg kan zakken. Geef bij vorst nooit water!
Waar zet je een olijfboom neer?
Een olijf kun je binnen en buiten neerzetten. Hij kan buiten in de volle grond, maar als je de plant in een pot hebt, kun je ‘m in de winter naar binnen halen (schuur of kas). Jonge bomen kun je echt beter eerst in een pot zetten. De olijfboom houdt, hoe kan het ook anders, erg van de zon. Kies dus, zowel binnen als buiten voor een zonnige plek. Zorg ook voor beschutting. De grondsoort is niet zo van belang, zolang die maar waterdoorlatend is en de boom genoeg voeding krijgt.
De olijf in de winter
Voor de olijf is een koele winter, zo tussen nul en tien graden, ideaal. Hij is niet echt heel goed bestand tegen vorst. Ze zijn tot op zekere hoogte wel winterhard, maar vooral kleinere boompjes moet je beschermen. Je kunt beter teveel bescherming geven dan te weinig, want dan heb je een dode olijfboom en ze zijn best prijzig.
Zet een olijf in een pot tijdelijk in een kas of in de schuur of garage, maar daar moet wel licht binnenkomen. Laat je de olijf wel buiten staan, dek dan de stam af met fleecedoek of jute. Eventueel kun je noppenfolie om de pot doen. Staat de olijfboom in de volle grond, dan kun je een dikke laag stro over de kluit leggen.
Ziektes en plagen
Een olijfboom is sterk en als je goed voor hem zorgt dan zul je weinig hinder ondervinden van ziektes of plagen. Toch kan de olijf wel last krijgen van luizen, zoals wolluis of schildluis. Je ziet dan witte plukken op de plant. Je kunt proberen de luizen weg te spoelen met water. Er zijn ook biologische bestrijdingsmiddelen die kunnen helpen.
Vallen er veel bladeren van je olijfboom, zijn de bladeren gekruld of verkleurd? Dan is er iets mis met zijn omstandigheden. Hij staat dan te donker of is te nat of te droog.