Klimrozen zijn een lust voor het oog. De bloemen zijn niet alleen prachten, maar ze bloeien ook nog eens heel lang en brengen heerlijke geuren met zich mee. Wanneer je klimrozen goed verzorgt kunnen ze jaren mee. Vandaar dat snoeien zo belangrijk is. Op die manier groeit de plant goed, blijft de plant gezond en dat zorgt voor meer bloemen. Een echte aanwinst voor je tuin. Op Internet is veel informatie te vinden over het snoeien en verzorgen van klimrozen. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, wij hebben de meest nuttige informatie voor je op een rij gezet.
Hoe een klimroos planten?
Klimrozen plant je in diepe gaten met een goede voedingsbodem. Er zijn verschillende soorten, maar de meeste gedijen het beste in een plekje in de zon of half in de schaduw. Het liefst staat de roos niet in kletsnatte grond, maar te droog is ook niet goed. Is de grond te droog dan blijft de klimroos klein. Het zijn gelukkig sterke planten dus op de meeste plaatsen overleven ze. Het eerste jaar wortelt de klimroos. Vanuit de plaats waar de klimroos geënt is maakt de klimroos scheuten. Dit zijn de hoofdtakken van de plant. Op de zijscheuten zie je op een gegeven moment de rozen.
Klimroos ondersteunen
De naam klimrozen is misleidend, want ze hebben ondersteuning nodig. Zonder ondersteuning vallen de lange scheuten om. Vandaar dat je ze op moet binden of steunpunten moet gebruiken zoals een pergola of rozenboog. Klimrozen zijn ook ideaal om schuttingen en muren mee te bekleden.
Wanneer klimrozen snoeien?
Zoals gezegd heb je verschillende klimrozen. Het is belangrijk qua snoeien om te weten met welke soort je te maken hebt. Sommige bloeien alleen in juni en juli, maar je hebt ook een doorbloeiende soort. Die laatste kan je het beste in maart/april snoeien. Een bloeiende klimroos laat je juist met rust in het voorjaar, omdat er in het vorige seizoen al bloemknoppen zijn gevormd. Nadat de bloeiende klimroos is uitgebloeid kan je snoeien. Net zoals bij de rozen zijn er drie momenten waarop je klimrozen kan snoeien, dat is het voorjaar, de zomer en het najaar.
Hoe klimrozen snoeien?
Wanneer je in het voorjaar gaat snoeien dan kan je het beste de twijgen tot zo’n twintig centimeter boven de grond afknippen. De plant gaat op deze takken uitlopen en zo geniet je in de zomer opnieuw van prachtige bloeiende rozen.
In de zomer snoei je pas nadat de klimroos is uitgebloeid. Alle uitgebloeide zijtakken snoei je terug tot zo’n tien centimeter. Oude takken knip je tot de grond toe af. Op die manier krijg je nieuwe grondscheuten. Nieuwe stevige scheuten zet je horizontaal vast en knip je niet terug. Aan deze takken krijg je het volgende jaar weer zijtakken met bloemknoppen.
In het najaar kan je de klimrozen in september of oktober snoeien. Je maakt ze klaar voor de winter. Zie je lange twijgen? Dan knip je die tot ongeveer twee derde af. Hou je de takken te lang? Dan kan sneeuw voor probleem zorgen. Sneeuw is te zwaar voor de takken van de rozen waardoor ze beschadigd raken. Bind de klimroos nog eens stevig op dan ben je helemaal klaar voor de winter.
Ben je iets te rigoureus geweest met snoeien? Geen zorgen, want meestal herstelt de roos zich. Het snoeiafval moet je overigens meteen afvoeren, want andere mensen kunnen zich er behoorlijk zeer aan doen. Op de composthoop gooien is daarom niet verstandig.
Verzorging klimrozen
Na het planten van een klimroos hoef je de eerste twee jaren nog niet te snoeien. In die jaren wordt er een gestel gevormd. Wanneer er dwarstakjes op de lange loten gaan groeien en deze bloeien in de zomer dan kan je in het voorjaar beginnen met snoeien.
Gereedschap klimroos snoeien
Voordat je begint moet je het juiste gereedschap bij elkaar zoeken. Doe dikke tuinhandschoenen aan. Dat is zeker geen overbodige luxe wanneer je klimrozen gaat snoeien. Rozendoornen zijn zeer scherp. Verder heb je een scherpe snoeischaar nodig. Zorg ervoor dat deze schoon is. Zo krijg je snoeiwonden die mooi schoon zijn en vlak. De wonden drogen dan mooi op en dat voorkomt ziektes bij de plant. Het kan zijn dat je ook nog een takkenschaar nodig hebt. Wanneer de klimroos ouder wordt begint het hout taaier te worden. Met een takkenschaar kan je met beide handen kracht zetten. De takkenschaar moet eveneens scherp zijn. Let daarop.
Bemesting klimrozen
Na het snoeien is het tijd voor bemesting. Dit is echt nodig, want hier haalt de plant zijn voeding vandaan om opnieuw te kunnen gaan bloeien. Er is speciale rozenmest te koop. In juni kan je de klimroos nog een keertje bemesten met rozenmest, hier krijgt de plant een extra boost van. Door dit te doen is de plant beter bestand tegen ziektes. Bovendien kost het vormen van bloemen de plant veel energie. Vandaar dat voeding zo belangrijk is.
Kunnen klimrozen tegen vorst?
Klimrozen kunnen goed tegen kou, maar je moet ze met strenge vorst beschermen. Komt de temperatuur onder de tien graden dek de rozen dan af met zwart plastic. Zorg ervoor dat er lucht bij komt. Dit kan je doen door er luchtgaten in te knippen. Zodra de vorst voorbij is verwijder je het plastic. Doe je dit niet dan gaan de rozen uitlopen door de warmte. Dat is niet handig in de winter!
Wat je ook nog kan doen is in de herfst de klimroos aanaarden. Dit betekent dat je de voet van de plant moet bedekken met een laagje aarde. Je kan er ook nog wat bladeren bij doen.
Hoe oud wordt een klimroos?
Nu je van alles hebt gelezen over de klimroos is het duidelijk dat het belangrijk is om te snoeien. Het snoeien is voor de klimroos als het ware een verjongingskuur. Door de oude takken te snoeien krijg je iedere keer opnieuw jonge scheuten. Door dit ieder jaar te doen kan een klimroos wel dertig jaar oud worden. Bovendien hou je vorm in de plant waardoor de wind er doorheen kan waaien, hierdoor krijg je minder kans op schimmels zoals meeldauw.