Van alle fruitbomen is de appelboom (Malus) misschien wel de meest populaire fruitboom in ons land. Wij snappen wel waarom, want een appelboom is een fijne bloeiende boom die prachtig staat in elke tuin. Je hebt appelbomen in allerlei verschillende soorten en maten. Als kers op de taart geeft hij ook nog heerlijke appels waar je appelmoes van kunt maken. En er gaat toch niets boven een huisgemaakte appeltaart met appels uit eigen tuin! Of je eet de appels gewoon zo uit het vuistje natuurlijk. En wat is die bekende uitspraak ook alweer? An apple a day keeps the doctor away. Met appeltjes uit je eigen appelboom moet dat helemaal goed komen.
De appelboom is bovendien een onderhoudsarme boom waar je niet veel werk aan hebt. Maar zoals elke boom moet je ook de appelboom snoeien. Hoe en wanneer je een appelboom moet snoeien lees je in dit artikel.
Wanneer appelboom snoeien
Wil je een mooie en gezonde appelboom die lekker veel goede appels geeft dan moet je hem twee keer per jaar snoeien. Door je appelboom te snoeien geef je schimmels en ziektes minder kans. Appelbomen zijn bovendien snelle groeiers. Door te snoeien hou je de groei en vorm van de appelboom in de hand zodat ze niet te groot worden of uitstekende takken krijgen. Ook kun je met het snoeien van de boom de vorm van de boom beïnvloeden, zodat hij optimaal van zonlicht kan profiteren. Je snoeit de appelboom bij voorkeur tweemaal. Een keer in de winter en een keer in de zomer.
Appelboom snoeien in de winter
Door de boom in de winter te snoeien stimuleer je de groei van takken waar appels aan kunnen groeien en bevorder je de groei van de boom. In de winter gaat de appelboom in rust wat betekent dat de sappen stoppen met stromen, en kun je dode of zieke takken weghalen en grote oude takken snoeien. Ook de takken die naar binnen groeien kun je weg snoeien om de boom lekker luchtig te houden. Snoei bovendien ook een deel van de recht omhoog groeiende takken, oftewel de waterloten. Deze takken kun je ook herkennen aan hun roodbruine kleur. Let bij het snoeien van de waterloten wel op de knoppen. Er moeten een of twee knoppen aan de tak blijven zitten die naar onder of naar buiten wijzen. Zo weet je zeker dat de nieuwe takken die uit deze knoppen groeien gelijk de goede kant op groeien en vruchten kunnen dragen. De beste maanden voor de wintersnoei zijn december, januari of februari. Als je de appelboom in de winter wilt snoeien moet je de thermometer wel goed in de gaten houden want het snoeien van de appelboom doe je niet als het vriest. Kies daarnaast een droge dag uit, want snoeien onder regenachtige omstandigheden werkt schimmels en ziektes in de hand.
Appelboom snoeien in de zomer
Wil je de vorm van je appelboom in de hand houden dan is de zomersnoei het moment om de snoeischaar erbij te pakken. Tijdens de zomersnoei haal je bij voorkeur tussen juni en augustus een deel van de ‘nutteloze’ waterloten weg. Dit zijn de takken waar geen vruchten aan groeien. Hierdoor kun je de boom weer in vorm snoeien, krijgt hij meer zonlicht en gaat er meer energie naar de groei van de appels. Haal echter niet alle waterloten weg want de boom heeft wel genoeg bladeren nodig.
Snoeien appelboom
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft een appelboom verschillende soorten takken; waterloten en bloesemhout. Het is goed dat je weet welke soort takken je moet snoeien voor je aan het klusje begint, zodat je niet per ongeluk de verkeerde takken snoeit. Het bloesemhout wil je namelijk zoveel mogelijk behouden. Dit zijn de takken waar de bloemen en daarna de appels aan groeien. Je kunt deze takken dan ook herkennen aan de bloemknoppen die aan het uiteinde groeien, in combinatie met de bladknoppen. Waterloten kun je herkennen aan hun roodbruine kleur met witte stipjes, en hun snelle groei, die recht omhoog gaat.
Welk gereedschap je nodig hebt om je appelboom te snoeien is afhankelijk van de grote van je boom. Dunnere takken kun je eenvoudig met een gewone snoeischaar wegknippen. Zitten er dikke takken in de weg dan lukt het vaak niet meer met een snoeischaar. Dan is een takkenschaar de volgende stap. Is je appelboom al ouder en zijn de takken echt te dik om te knippen dan heb je een goed scherpe takkenzaag nodig. Zorg er altijd voor dat je gereedschap schoon en scherp is.
Jonge appelboom snoeien
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een jonge appelboom vooral moet groeien, en dat je dan niet hoeft te snoeien. Hoewel dat een hele logische gedachte is, kun je de groei van een jonge appelboom juist bevorderen door hem te snoeien. Wil je een gezonde, snel groeiende appelboom dan snoei je de jonge takken de eerste jaren tijdens de wintersnoei kort.
Oude appelboom snoeien
Bij een oude appelboom is van vormingssnoei geen sprake meer, maar je kunt de appelboom wel een boost geven door aan verjongingssnoei te doen. Hierbij haal je alle dode en zieke oude takken weg en zaag je de dikkere, zogenaamde gesteltakken korter. Gaat het om een hele oude appelboom dan neem je hiermee wel een risico, want niet elke boom herstelt even goed van zo’n snoeipartij in de laatste levensfase van de boom. Haal daarom nooit teveel takken uit de boomkruin weg.
Verschil laagstam, halfstam, hoogstam
Als je een appelboom gaat planten kun je kiezen voor verschillende soorten. Om te zorgen voor een sterke boom die veel appels geeft worden appelbomen vaak geënt op een andere onderstam. Hierdoor kun jij kiezen voor verschillende formaten appelbomen; laagstam, halfstam of hoogstam. Waar jij voor kiest is meestal afhankelijk van de ruimte die jij in je tuin hebt. Heb je een vrij kleine tuin dan kies je meestal voor een van de kleinere soorten appelbomen, dus laagstam of halfstam. Laagstam appelbomen lijken haast meer op kleine struiken dan bomen en worden zo’n twee tot vier meter hoog. Halfstam appelbomen worden iets groter met zo’n vijf meter. Heb je alle ruimte voor een grote boom dan kun je een hoogstam appelboom planten die wel zeven meter kan worden.